Fassaadi valgustamine

Kuidas valgustada fassaadi

Välisvalgustuse üks väga oluline osa, mis sageli just eramajades kipub tahaplaanile jääma on fassaadi valgustamine. Tihti piirdutakse seinavalgustiga ukse ees, valgustatakse terrassi ala, kuid maja kaunis fassaad jääb esile toomata. Räägime, millised on fassaadi valgustamise võimalused ja milliseid vigu vältida.
Fassaadi valgustus mõjutab seda, millisena hoonet tajutakse. Õigesti paigutatud valgustus toob esile sinu kodu parimad omadused ja rõhutab selle eripära. Et fassaadi valgustus töötaks hoone kasuks, on hea järgida kolme põhimõtet – terviklikkus, sügavus ja fookuspunktid.
Terviklikkus

Terviklikkus on see mulje, mida soovid luua. Sageli tähendab see seda, et valgustatud võiks olla nii foon, vahealad kui piirjooned. Vältida võiks suuri valgustamata alasid, sest need lõhuvad terviku.

Sügavus

Valgustuse planeerimisel kasuta võimalusi, mida pakub kolmemõõtmeline keskkond. Paiguta valgustuselemendid kohtadesse, mis kasutavad ruumi maksimaalselt ära. Võib mängida valgustite erinevate võimsuste ja valgusulatustega. Eesmärk on rõhutada valgustatud ala ruumilisust valguse ja varju abil.

Fookuspunktid

Maja esiküljele valgustite paigutamisel, võtke arvesse oma kodu fookuspunkte. Otsustage, millistele detailidele soovite tähelepanu juhtida. Tooge esile renoveeritud väärika taluhäärberi katusenurk, kaunis veranda või rõhutage kaasaegse eramu ranget geomeetriat.

Valgustite valik

Kohtvalgustid, mis paiknevad maas

Need on tavapäraselt maja seina ääres ühtlaste vahedega paiknevad süvistatud või pinnapealsed valgustid, mis valgustavad fassaadi alt üles. See tähendab, et seina keskel on valgus pehmem ja laiem kui allosas ning hajub mahedalt üles.
Haljastusega fassaadide puhul saab sama efekti vaiadel paiknevate kohtvalgustitega, et taimed valgusvihku ei varjaks

Kohtvalgustid, mis on paigutatud üles

Need on tavapäraselt eenduva katuseääre alla paigutatud süvisvalgustid või pinnapealsed kohtvalgustid, mis valgustavad fassaadi ülevalt alla. See on hea võimalus mitmete erineval tasandil paiknevate horisontaalsete pindade valgustamiseks – rõdud, terrassialad jms. Ülevalt alla suunatud valgus ei pimesta

Seinavalgustid fassaadile

Seinavalgustid paigutatakse tavaliselt fassaadi keskele ning neid on peamiselt kahte tüüpi – valgusti, mis jaotab valgusvihu ühes suunas või valgusti, kus valgusvihk on jaotatud kahte suunda.  Kõrgmeate hoonete puhul tasuks valida seinavalgusti, mis jagab valguse nii üles kui alla.
Leidub ka valgusteid, mis jaotavad valgusvoo neljaks, annavad sellele ringja kuju vms.

Valgusnurk

Kõikide nende valgustite puhul on veel üks oluline aspekt, mida tasub silmas pidada – valguse langemise nurk ehk valgusnurk.
Igal valgustil on valgusnurk, mis on väljendatud kraadides. See on viis, kuidas valgusallika valgus hajub. 25-kraadine valgusvihk on näiteks oluliselt kitsam kui 60-kraadine valgusvihk. Seinal, kus on palju aknaid, eenduvaid elemente või väga krobeline tekstuur, võiks eelistada väiksemat valgusnurka. Suurtel siledatel pindadel võiks kasutada aga laiemat valgusnurka.

Leidub veel valgusteid, kus valgusnurk on ebasümmeetriline või vastavalt soovile reguleeritav. Need valgustid on fassaadi esiletoomiseks eelistatud, kuna võimaldavad valgusvihku otse objektile suunata ja ei pimesta (ei alt üles ega ülalt alla valgustades).

Sisseehitatud LED või vahetatav valgusallikas.

Valgustid võivad olla vahetatava valgusallikaga (rahvakeeli pirniga) või sisseehitatud LED-iga. Mõlemal on omad eelised. Vahetatava valgusallikaga valikud on hinnaklassis enamasti mõnevõrra soodsamad ning annavad sulle ka võimaluse ise võimsust või valguse värvitemperatuuri valida.
Kaasaegsete majade puhul eelistatakse pigem külmemaid toone: 3500 K või enam. Maalähedase stiiliga sobib paremini soojem valgus – näiteks 2700 K.

Sisseehitatud LED-id on sageli suurema IP-ga, mis tähendab, et need peavad välistingimustes kauem vastu. Selliste valgusallikate elueaks loetakse keskmiselt 50 000 põlemistundi (enam kui 5 aastat põlemisaega).

Teine suur pluss sisseehitatud LED-ide puhul on nende energiasäästlikkus – väiksema voolukuluga saab parema tulemuse.

Kui soovid enda fassaadi paremini välja valgustada, siis võta meiega ühendust. Aitame sul planeerida valguslahenduse, mis sobib kõige paremini just sinu kodule ning teeme hea pakkumise terviklahendusele.