Välisvalgustuse erinevad valikuvõimalused

Koduümbruse kujundamisel on suur osa välisvalgustuse teadlikul planeerimisel. Võimalusi ja valikuid on lõputult palju ning et selles valdkonnas veidi paremini orienteeruda, oleme kokku pannud väikese ülevaate. Tutvustame siin lihtsamaid lahendusi, mille paigaldamisega igaüks ise hakkama saab.

Millest alustada välisvalgustuse planeerimist?

Esmalt tuleks teha väike olukorra kaardistus enda kodus, et paika panna need pinnad või piirkonnad, mida soovid valgustada. Hea oleks liigitada ka piirkondade tavapärane kasutus  – kas valgustil on ainult praktiline eesmärk, näiteks valgustada teed ja ukseesist või võiks sellel olla pigem dekoratiivne, aeda või fassaadi esile tõstev funktsioon. Kui kodu ümber on alasid, kus soovitakse meeldivalt aega veeta ka peale päikeseloojangut, siis oleks hea teada, milline võiks olla valgustuse abil loodav atmosfäär, millised on sealsed tegevused, kui palju valgust need nõuavad jms. Lisaks on oluline, et välisvalgustus sobituks sinu kodu ja aia üldise olemusega. On suur vahe, kas planeerid valgustust funktsionaalsele ja kaasaegsele eramule või ajastutruult renoveeritud maakodule – sobivaid valikuid mõlemale variandile on väga palju. Ka eelnevalt soetatud valgustitega ei tohiks uued minna vastuollu. Üldiselt kehtib “vähem on rohkem“ reegel ka valguslahenduse planeerimisel, seetõttu ongi hea juba algusest peale õigeid valikuid teha, et eri tüüpi valgustid moodustaks harmoonilise terviku.

Majaesine ja fassaad

Majaesise ja fassaadi valgustamisel on oluline jälgida, et valgus ei hakkaks segama. Valele kõrgusele paigutatud aktsentvalgustid või akende alla paigutatud kõrgemad postvalgustid võivad tekitada soovimatut valgusmüra. 
Fasaadi valgustamise puhul on heaks lahenduseks valgusvihke vertikaalselt jaotavad valgustid. Selleks sobivad nii ülalt alla kui alt üles valgustavad valgustid, valgustid, mis jaotavad valgusvihu võrdselt üles ja alla või hajutavad valguse hoopis pehme sõõrina pinnale. On ka valgusteid, millel saab valgusvihkude suunda ja laiust vastavalt soovile reguleerida. 
Fassaadi valgustamiseks soovitame valida pigem tagasihoidliku disainiga seinavalgustid, mille valgusallikas on kaetud.

Aia valgustamine

Jalgteede, trepiastmete, efektse müüriosa või aiaäärse taimestiku valgustamiseks sobivad eriti hästi süvisvalgustid. Paljudel süvisvalgustitel ka meie tootevalikus on olemas nn soodsamad alternatiivid, mis oma funktsionaalsuse või võimekuse poolest ei jää tuntud brändide toodetele sugugi alla. Kui jätame kõrvale erilisemad disainivalgustid, mis on kirsiks tordil, siis nö peidetud valgustid on need, millega saab koduse välisvalgustusprojekti eelarve kontrolli all hoida. Erinevad süvistatavad välisvalgustid ja LED lahendused on need, kus valgusti enda disain pole mõeldudki silma torkama ning ka hinnaskaala on sellistel valgustitüüpidel mitmekesisem – paarikümnest eurost kuni paarisajani. Eelarve planeerimisel tasub paika panna juba ka võimaliku välise abi kaasamine – näiteks erinevad süvisvalgustid vajavad  ettevalmistavaid töid ning sõltuvalt perenaise või peremehe oskustest ka paigalduse abi. Pehme pinnasega piirkondade valgustamiseks sobivad teisaldatavad välisvalgustid, mille eeliseks on võimalus aeda või õueruumi vastavalt olukorrale ja aastaajale ümber kujundada. Aia üldilme ja selle kasutus on väga sõltuv aastaaegadest, seetõttu on paindlikkus igati teretulnud. Nii saab näiteks sama valgustiga tuua suvel esile kõrreliste puhmaid, talvel aga valgustada igihaljaid põõsaid.

Õueruum kui elutuba

Nii pikk või lühike kui see meie suvi ka pole, tahab aiasõber võtta sellest maksimumi. See tähendab, et rõdud, terrassid ja möbleeritud aianurgad tuleb kujundada võimalikult mugavateks ja hubasteks vaba aja veetmise paikadeks, kust ei kiputa lahkuma ka peale päikeseloojangut. Päris mitmed tuntud valgustitootjad on võtnud uue suuna välisvalgustite loomisel, disainides need sarnaseks populaarsete sisevalgustitega. See annab valgustile multifktsionaalsuse – suve lõppedes sobib valgusti suurepäraselt ka eluruumi. Väiksemates õuetubades saab kasutada ka valgusteid, mis täidavad ühtlasi mööbli aset – näiteks teisaldatavad välisvalgustid, mida saab kasutada lillepoti aluse või väikese serveerimislauana, või valgustid, mis on mõeldud ühtlasi istumisaluseks.

Efektsed valguspallid ja valgustatud taimekastid

Väga mõnusa atmosfääri loovad erineva suurusega valguspallid või valgustatud taimepotid, mis on mõeldud kasutamiseks välistingimustes. Paiguta valguspallid väikeste gruppidena terrassile või hubasesse istumisnurka oma aias. Need mõjuvad dekoratiivselt ka siis kui parasjagu ei valgusta. Valguspalle leidub erinevates looduslikes toonides ja tekstuurides, need on lihtsasti paigaldatavad ja kergesti hooldatavad. 
Valgustatud taimepotti istutatud püsitaimed tuleks sügisel maha istutada ja talveks vaadata sinna mingi külmakindlamat, näiteks Eerika või kanarbikuline. Väga efektsed näevad välja ka kuivanud kõrrelistest loodud kompositsioonid. 

NB! Välisvalgusti ostmisel on oluline jälgida selle IP numbrit – see peaks olema 44 või suurem. Otseselt veega kokku puutuvate välisvalgustite IP võiks olla 67 või enam. 
Valgustitele sobivate valgusallikate ostmisel tasub enne ostmist uurida valgusti tehnilisi andmeid, enamasti on seal kirjas ka valgusti juurde sobivate valgusallikate info.
Kui sul on tekkinud idee enda kodu valgusprojekti kujundamiseks, siis võta kindlasti ühendust meie konsultantidega ja saame sul aidata selle teoks teha – kirjuta info@light24.ee